Ως πότε οι διακοπές στο ρεύμα στα χωριά της Βοιωτίας;

kiousis thomas

Ως πότε οι διακοπές στο ρεύμα;

Του Θωμά Κιούση

Δεύτερη απανωτή κακοκαιρία, δεύτερη απανωτή και πολύωρη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε χωριά της Βοιωτίας και του δήμου Θήβας ειδικότερα, ενώ υπήρξε διακοπή για αρκετή ώρα και σε τμήματα της πόλης.

Η διακοπή και οι συνέπειές της (φωτισμός, θέρμανση, υδροδότηση, τρόφιμα) είναι η μία αρνητική πλευρά. Η άλλη πολύ σημαντική αρνητική πλευρά επίσης, ήταν η πεποίθηση πολιτών που την εξέφραζαν με βεβαιότητα και απόγνωση πριν καν έλθει η δεύτερη κακοκαιρία, όταν ακόμα τα πράγματα ήταν ήρεμα, ότι «έρχεται κακοκαιρία, θα κοπεί και πάλι το ρεύμα». 

Αυτή η σιγουριά, η μοιρολατρική πεποίθηση που τελικά επιβεβαιώθηκε στην πράξη, δε διαμορφώθηκε έτσι απλά, αλλά μέσα από την επανάληψη. Κάθε τόσο προκύπτουν τα ίδια και τα ίδια προβλήματα. Υπάρχουν χωριά που οι διακοπές ρεύματος και τηλεφώνου είναι στην ημερήσια διάταξη μόλις δυσκολεύουν οι συνθήκες το χειμώνα.

Στη δημοτική ενότητα Θίσβης για παράδειγμα υπάρχουν περιοχές όπως η Αγία Αικατερίνη, η Καλιγώμα, το Λικιέρι, το Θυμάρι που σηκώνονται και οι πέτρες με το βοριά. Τι έχει γίνει για να βρεθεί αποτελεσματική λύση; 

Οι πολίτες έχουν δίκιο. Δεν είμαστε πια σε εποχές που επανειλημμένα είχαμε βιώσει μεγάλες χιονοπτώσεις με πολυήμερες διακοπές ρεύματος, ακόμα και μία εβδομάδα, μαζεμένοι γύρω από τη σόμπα με τα ξύλα (και τα υπόλοιπα δωμάτια παγωμένα). Τώρα υπάρχει η απόγνωση. 

Οι ανάγκες μπορεί να παραμένουν ίδιες, αλλά έχουν διαφοροποιηθεί ποιοτικά. Η ζωή μας έχει αλλάξει, προχωρά, οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες.

Το θέμα είναι ότι οι υποδομές δεν έχουν αλλάξει ή αλλάζουν με πολύ αργούς ρυθμούς και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα πιο δύσκολα ή ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Μια τέτοια πεποίθηση των πολιτών θα αποτελούσε γροθιά στο στομάχι σε μια ανεπτυγμένη χώρα που σέβεται τους πολίτες της. Στην Ελλάδα όμως, η πολιτεία όπως και αν εκφράζεται, δείχνει ότι έχει πολλά κενά και δεν μπορεί να εξασφαλίσει με επάρκεια την κάλυψη βασικών αναγκών της καθημερινότητας στους πολίτες όπως η ηλεκτροδότηση.

Και το χειρότερο, οι πολίτες εκφράζουν έτσι την έλλειψη εμπιστοσύνης τους απέναντι στους θεσμούς, απέναντι στην πολιτεία. Γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο ακόμα και να αναγγείλουν τη βλάβη στο 11500 με τις ατελείωτες αναμονές.

Με όλα αυτά, στηριζόμαστε στους εργαζόμενους των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, στους οποίους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, καθώς σε πολύ αντίξοες συνθήκες, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να αποκαταστήσουν τις βλάβες από την κακοκαιρία.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε όμως να αρκούμαστε μόνον στον ηρωισμό των εργαζόμενων που παλεύουν στα χιόνια, τη βροχή, το δυνατό αέρα για να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Ο τόπος δε λειτουργεί μόνον το καλοκαίρι.

Κάποια στιγμή (χθες δηλ.) θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις στις υποδομές, έτσι ώστε να περιοριστούν δραστικά οι βλάβες. 

Ο δήμος οφείλει να απαιτήσει από τους αρμόδιους φορείς, την άμεση βελτίωση των υποδομών, ώστε οι πολίτες να είναι σε θέση να καλύψουν ισότιμα και με επάρκεια βασικές τους ανάγκες που απορρέουν από την ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες.

Υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, τις αξίζουν και πληρώνουν ακριβά από το υστέρημά τους.

Τώρα, όχι κάποια στιγμή…

* Δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων

Σχετικά

Μία άποψη για το “Ως πότε οι διακοπές στο ρεύμα στα χωριά της Βοιωτίας;”

  1. Kostas

    Να γίνουν μαζικές μηνύσεις προς την ΔΕΔΔΗΕ να δεις τι όμορφα θα περάσουν

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα